Vågsgaten 22, 5160 Laksevåg - Tlf: 90 81 82 90 - E-post: tiv@teknisk-industrivern.no

 
Kos på hytta med stearinlys, fyr på peisen og elektriske apparater som får varmesjokk kan fort ende galt hvis du ikke bruker brannvett
 
Levende lys, propangass, parafinlamper, vedovn, peis og ovnsrør med mye sot kan bli brannfeller hvis du ikke er oppmerksom. Derfor bør du også ha røykvarsler som fungerer i alle rom der det sover folk, brannslokkingsapparat som virker og aller helst en vannslange.
 
Dersom brann oppstår, fungerer en vannslange aller best til slokking. Et pulverapparat er tomt på sekunder, og er det ikke i ettersett hvert 5. år og snudd årlig, kan innholdet ha forsteinet seg.
 
Sjekk sikringer
Ettersom svært mange hytter i dag har innlagt strøm, oppfordrer han folk som kommer til hytta til å ta forholdsregler.
 
Ofte har el-anlegget på hytta vært uten belastning i lang tid og blir fort toppbelastet når hytta tas i bruk vinterstid. Anlegget kan få et lite sjokk. Derfor bør du sjekke sikringer, at de ikke er varme og at de er godt gjenskrudd..
 
Du bør også unngå skjøteledninger og være oppmerksom på støv og spindelvev på lamper og varmeovner. Spesielt bør du fjerne slikt på undersida av panelovner.
 
Du må heller ikke tørke klær rett på panelovn, og vifteovner skal ikke stå på om natta eller når du er ute på ski. Det må også være god avstand mellom ovner og tekstiler.
 
Komfyr og TV
Løvholm nevner spesielt den elektriske komfyren på hytta.  Slå av alle plater etter bruk. 20 prosent av alle branner starter på komfyren.
Også TV-apparatet på hytta er utsatt for store temperatursvingninger og er en støvsamler. Det bør slås helt av om natta.
Pass på at du ikke forlater rom med levende lys eller sovner fra dem. Du bør heller ikke plassere levende lys i nærheten av trekk, ved dører og vinduer. Dessuten bør levende lys stå stødig, uten lysmansjetter.
 
Vær ogsåoppmerksom på telys. Disse må ikke plasseres direkte et på bord eller duk, men på underlag som tåler høyt temperatur. Telys bør helst brenne helt ut slik at de slokker av seg sjøl. Ikke blås ut telyset og hell aldri vann på det. Slikt kan føre til voldsom oppflamming.
 
Trygg oppfyring
Bruk tørr ved til oppfyring i vedovn og tenn ikke opp med parafin, bensin eller andre brennbare væsker. Husk at det gir lite varme å stappe ovnen full med ved og nesten gjenskrudd trekkventil. Slikt kan fort føre til pipebrann. Oppdager du sotbrann, så steng straks av ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Vær spesielt oppmerksom på spjeldet i peisen. Ta ut aske og legg den i sink- eller stålbøtte.
 
Snakk med barna
Løvholm anbefaler alle å snakke med barna i hytta om brannsikkerhet, og hvor de kan ringe (110) eller komme seg ut hvis det oppstår brann.
Barna må også vite nøyaktig hvor hytta ligger geografisk, slik at brannvesen finner lett fram. Det anbefales også å måke vekk snø fra alternative rømningsveier og gjøre det lett å komme seg ut hvis brann oppstår.