Vågsgaten 22, 5160 Laksevåg - Tlf: 90 81 82 90 - E-post: tiv@teknisk-industrivern.no

 
14.08.2017
 
Dette bør du vite om røykvarslere.
 
Riktig type og riktig plassering
Skulle ulykken først være ute, da bør du ikke bare være sikker på at du har en røykvarsler som fungerer, men også at den er montert på riktig sted i huset. Å ha røykvarslere i hjemmet er en billig livsforsikring for deg og familien din, men dessverre er det mange som er forvirret når det gjelder både antall, type og plassering av denne lille dingsen. Ifølge en stor undersøkelse Forbrukerrådet.no nylig utførte, er det nemlig mange som synes det er vanskelig å vite nøyaktig hvordan man skal benytte og plassere røykvarslere for å best beskytte hjemmet mot brann og giftig røykutvikling.
 
Ikke nok å følge myndighetenes krav
Som eier av en normal bolig er man ifølge norske myndigheter pålagt å sørge for at det finnes en røykvarsler på gangen utenfor der hvor man har soverom. I tillegg spesifiserer forskriften at røykvarsleren må kunne høres gjennom en lukket soveromsdør. Dette, mener Forbrukerrådet, er et krav som rett og slett er for beskjedent.
 
Det er viktig å teste røykvarslerne dine regelmessig.
Testknappen bør du trykke på både titt og ofte, mener ekspertene. Minimum en gang i måneden.
 
Jo flere, jo bedre
Røykvarslerne skal både oppdage brann og varsle deg når den har oppdaget brannen. Derfor er det ifølge ekspertene viktig å plassere seriekoblede røykvarslere både i rommene der det er størst risiko for at brann skal oppstå - og i rommene der det er størst sjanse for at varslerne vil vekke deg og din familie.
 
Disse rommene bør du prioriteres
Ifølge Forbrukerrådets undersøkelse strides de lærde litt om hvilke rom som absolutt burde være utstyrt med røykvarsler, blant annet fordi at kjøkkenet gjerne er det rommet i huset hvor fleste branner oppstår - men også det rommet hvor man mest sannsynlig vil oppleve flest "falske alarmer" under matlaging.
 
- Voksensoverom, barnesoverom og stuen er aller viktigst, fastslår rapporten.
- Deretter kommer kjellerstuen og gangen utenfor voksensoverommet.
 
Optiske røykvarslere er best
Det finnes i utgangspunktet to typer røykvarslere, optiske og ioniske. Optiske røykvarslere er basert på prinsippet om at partikler i luften bryter lys. Varsleren inneholder både en lyskilde og en lysmåler. Lysmåleren registrerer vanligvis ikke noe av lyset fra lyskilden, men når et visst antall partikler har trengt inn i varsleren, vil lysstrålen brytes og treffe lysmåleren. Optiske røykvarslere kalles ofte «ulmevarslere», fordi de er spesielt gode til å registrere ulmebranner. Ulmebranner kjennetegnes ved at en glo eller liten flamme utvikler giftig røyk som sprer seg langsomt.
 
Ifølge mange tester er det ingen tvil om at ioniske røykvarslere er ganske mye senere på å oppdage ulmebranner enn optiske varslere. Ioniske røykvarslere er basert på prinsippet om at ionisert luft er elektrisk ledende og at luftens ledeevne påvirkes av blant annet røykpartikler. Ioniske røykvarslere er gode til å registrere åpne flammer. Disse vil for eksempler reagere raskere på stekeos, vanndamp og raske temperaturendringer.
 
Tenk kvalitet fremfor pris
Godkjente røykvarslere skal være merket NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. De skal i tillegg være CE-merket.
 
Teknisk Industrivern AS har røykvarslerne du trenger.