Vågsgaten 22, 5160 Laksevåg - Tlf: 90 81 82 90 - E-post: tiv@teknisk-industrivern.no

 
De vanligste brannfellene i hjemmet
 
Så lett kan det begynne å brenne, dersom du ikke tar de nødvendige forholdsreglene.
 
 
En av de nye fellene som har kommet, er biopeisene. Det kan være farlig hvis den allerede er varm og man heller på nytt brennstoff. Da kan det oppstå en gass som er farlig å tenne på, og mange har da opplevd å få flammen som oppstår, rett mot seg. Slike peiser har også falt ned fra veggen under bruk fordi de er feilmontert.
 
Røyken som oppstår når den blir liggende og ulme, kan faktisk føre til at man mister bevisstheten.
I tillegg forklarer han at man bør være svært påpasselige hvis man tar med elektrisk utstyr i sengen.
 
Du bør være forsiktig hvis du tar med en Laptop i sengen. Laptopen har en vifte under, og hvis den ikke har tilgang til luft kan det begynne å brenne på grunn av overoppheting. I tillegg anbefaler vi at man lader mobilen på dagtid, slik at man unngår å ha mobilen med opp i sengen.
 
Vær obs på dette:
Brann- og redningsetaten opplyser om at kravet for et brannsikkert hjem, er minst én røykvarsler i hver etasje – som skal kunne høres bra fra alle rom i huset, selv med døren lukket, og enten brannslukkingsapparat eller brannslange. Av brannårsakene som går igjen, finnes både levende lys, elektriske apparater og røyking på listen over de største brannfellene i hjemmet.
 
Komfyren
Tørrkoking av kjeler er det største problemet når det gjelder brann forårsaket av komfyren. Et godt tips er å vaske ventilatoren ganske ofte. Den kan samle opp mye fett og olje som blir værende. Hvis det begynner å brenne i en kjele på komfyren og flammene stiger, kan en uren ventilator bringe flammene med seg inn i rørsystemet, så pass på å vaske ventilatorfilteret i oppvaskmaskinen ganske ofte
Røyking
Røyking er en av de årsakene som fører til flest dødsbranner, blant annet ved røyking på sengen, opplyser brann- og redningsetaten. Det finnes fremdeles en del mennesker som røyker på sengen. Hvis man sovner og røyken havner i senga, kan den ligge og ulme lenge før det tar fyr. Røyken som oppstår når den blir liggende og ulme, kan faktisk føre til at man mister bevisstheten.
 
Levende lys
Levende lys fører ofte til alvorlige branner når det forlates og glemmes, og 20 prosent av alle branner kan spores tilbake til feil bruk av levende lys. I tillegg til at levende lys glemmes, er det også mange som setter lysene sammen i grupper, og da kan hele overflaten begynne å brenne fordi temperaturen blir for høy. Ikke bruk vann for å slukke – det vil ha samme effekt som å helle vann på brennende olje.
 
Elektrisitet
Feil ved elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er den vanligste årsaken til brann i hjemmet i dag, og er årsaken til hele 40 prosent av brannene som oppstår.
 
Sjekk at kontakter er skrudd godt og ordentlig fast, og at ting fungerer som det skal.
 
Vaskemaskiner og tørketromler
Vaskemaskiner og tørketromler bør ikke være i bruk mens du sover, og skru alltid av vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen når du forlater hjemmet. Det er i tillegg viktig å rengjøre lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk, fordi et tett lofilter kan gi høy varmeutvikling og i verste fall føre til brann.
 
Belysning og oppvarming
Lyspærer avgir mye varme. Men skal derfor være varsom med å bruke en sterkere pære enn hva som er anbefalt. Dersom du oppdager svimerker på en lampeskjerm, gardiner eller møbler, er det et tydelig forvarsel om du har en potensiell brannfelle.
Oppvarming med strømført ovn bør også gjøres med varsomhet. Ovner bør plasseres med god avstand til gardiner, møbler og annet brannbart materiale – og aldri tildekkes.
 
Hvis man skal fyre med ved må man sørge for at det er godt trekk, og at veden er tørr. Vær også varsom med asken når du skal kaste den, fordi glør kan ligge i opptil to-tre dager. Når du skal tømme aske, pass på at du lar den ligge i noe som ikke er brannbart.